Personal Desktop Installatie

In dit scherm selecteer je welke soorten pakketten er geÔnstalleerd zullen worden. In het voorbeeld kiezen we voor de “Personal Desktop”, ideel geschikt voor nieuwe gebruikers.

Figuur A.10. Soorten installaties

Soorten installaties

Zoals je ook kan lezen in de bijgaande meldingen in het volgende venster, is het partitioneren of het opdelen van de schijf in aangepaste stukken, een van de grootste hoofdbrekens voor de meeste beginners. Daarom kiezen we voor “Automatisch partitioneren”.

Figuur A.11. Partitioneren

Partitioneren

Klik Volgende om verder te gaan.

Maak je geen zorgen om eventuele bestaande besturingssystemen op de schijf. Linux is zeer tolerant en zal nooit zonder toestemming partities van reeds eerder geÔnstalleerde systemen laten verdwijnen. In het voorbeeld gaan we er echter vanuit dat je net een nieuwe PC gekocht hebt, of dat alle bestaande data gewist mogen worden:

Figuur A.12. Installatielocatie

Installatielocatie

In bovenstaand venster kies je dus “Alle partities ongemoeid laten en alleen vrije ruimte gebruiken” indien je meerdere besturingssystemen op je schijf wilt en je reeds een ander systeem installeerde, voor je aan Fedora begon.

Indien je, zoals in het voorbeeld, ervoor kiest de gehele schijf voor Fedora Linux te reserveren, verschijnt de volgende waarschuwing:

Figuur A.13. Waarschuwing

Waarschuwing

Klik Ja om verder te gaan.

Het volgende venster handelt over de bootloader, het programma dat uiteindelijk Fedora Linux zal opstarten. Het volstaat hier normaliter om de standaard instellingen aan te nemen en Volgende te klikken.

Voor de netwerkconfiguratie gaan we ervan uit dat je de gegevens voor netwerkconfiguratie van een DHCP server (Dynamic Host Configuration Protocol) zal krijgen; dit is de meest voorkomende netwerkconfiguratie. DHCP diensten worden niet alleen in veel bedrijven, maar ook door Internet providers aangeboden en garanderen een eenvoudig netwerkconfiguratieproces.

Voor het gemak kan je kiezen om je computernaam ook via deze DHCP dienst te laten bepalen, maar dan is-ie niet zo mooi. Daarom kozen we in het voorbeeld voor handmatige opgave van de computernaam.

Figuur A.14. Netwerkconfiguratie

Netwerkconfiguratie

Klik Volgende om verder te gaan.

Als je systeem met het Internet of met een ander netwerk verbonden is, doe je er best aan een firewall te installeren. Dit is een minimale beveiliging tegen indringers die via het netwerk proberen in te breken op je PC.

In het voorbeeld laten we geŽncrypteerde verbindingen vanaf de buitenwereld toe. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn om je zoon/dochter/vader/moeder snel een probleempje te laten fixen, zonder dat hij of zij naar je toe hoeft te komen.

Figuur A.15. Firewall configuratie

Firewall configuratie

Klik Volgende om verder te gaan.

In dit venster selecteer je de talen die beschikbaar moeten zijn nadat het systeem geÔnstalleerd is. Wij kozen voor meerdere talen, om later goed te kunnen demonstreren. Als echter alle toekomstige gebruikers van de computer eenzelfde taal spreken, volstaat het om enkel die taal aan te vinken.

Figuur A.16. Taalkeuze

Taalkeuze

Opdat de computer de juiste tijd zou kunnen aangeven, dien je hem eerst te vertellen in welke tijdzone je je bevindt. Wij kozen voor “Europa/Brussel”; Amsterdam behoort ook tot de mogelijkheden.

Figuur A.17. Tijdzone

Tijdzone

Nu moet je een wachtwoord ingeven voor het root account, de systeembeheerderstoegang.

Figuur A.18. Rootwachtwoord

Rootwachtwoord

Kies het wachtwoord voor het root account volgens dezelfde regels als dat voor je eigen account:

Het wachtwoord wordt verborgen door sterretjes:

Figuur A.19. Rotwachtwoord ingeven.

Rotwachtwoord ingeven.

In het volgende venster krijg je nog eens de keuze om individuele software pakketten te installeren. In het begin is het het eenvoudigste om de standaard installatie te aanvaarden:

Figuur A.20. Standaard pakkettenlijst aanvaarden

Standaard pakkettenlijst aanvaarden

De installatie gaat verder in de volgende sectie.