Post-installatie procedure

Enkele momenten nadat je de computer voor het eerst na de installatie herstart, zie je het grafische opstartscherm, zoals hieronder:

Figuur A.27. Grafische opstartscherm

Grafische opstartscherm

Daarna krijg je wat meer informatie en zie je ook dat het “eerste-keer” configuratieprogramma gestart wordt:

Figuur A.28. Firstboot

Firstboot

Het volgende scherm kondigt het opstarten van de post-installatiesoftware aan. Klik Volgende om verder te gaan.

Figuur A.29. Setup Agent

Setup Agent

Als je het systeem wenst te kunnen gebruiken, dien je je akkoord te verklaren met de gebruiksovereenkomst. Deze houdt in dat je de sofwtare op je systeem mag copiėren, veranderen en herverdelen onder de voorwaarden van de GNU General Public License. Dit is een licentie die een hoge graad van vrijheid voor de gebruikers garandeert (klik hier voor een volledige versie van deze licentie - in het Engels). De GNU GPL kort samengevat:

  1. Je mag de software gebruiken en aanpassen voor eender welk doel.

  2. Je mag de software copiėren, veranderen en zelfs verkopen, als je maar de GNU GPL licentie voor je eigen versie gebruikt en de broncode van je veranderingen ter beschikking stelt.

  3. Als je de software herverdeelt, mag je dat gratis of tegen betaling doen.

Als je hiermee instemt, klik dan het bolletje “Ja, ik ga accoord met de gebruiksovereenkomst” aan.

Figuur A.30. Gebruiksovereenkomst

Gebruiksovereenkomst

Druk Volgende om verder te gaan.

De volgende stap is het instellen van de juiste tijd op de computer.

Als je niet met het Internet verbonden bent, stel je de datum en tijd in door op de kalender de juiste dag aan te klikken, en rechtsboven de uren, minuten en seconden, door op de respectievelijke pijltjes naast de eenheden te klikken.

Als je wel met het Internet verbonden bent, kan je eenvoudig de tijd vragen aan een tijd-server. RedHat stelt ons twee mogelijkheden ter beschikking; selecteer een van beide door op het pijltje rechts naast “Server” te klikken. Dit is wat gebeurt in onderstaand scherm, daarom zijn de vakken voor manuele tijdsinstelling grijzer gekleurd.

Figuur A.31. Datum en tijd instellen

Datum en tijd instellen

Druk Volgende om verder te gaan.

Het systeem vereist dat je minstens 1 gebruikersaccount aanmaakt naast het almachtig account van de systeembeheerder. Geef voor de eerste gebruiker van het systeem een gebruikersnaam, de volledige naam en een wachtwoord:

Figuur A.32. Gebruikersaccount aanmaken

Gebruikersaccount aanmaken

We overlopen nog even de belangrijkste voorwaarden waaraan de ingevoerde waarden moeten voldoen:

Druk Volgende om verder te gaan.

Met een beetje geluk kan het post-installatieprogramma automatisch de instellingen voor je geluidskaart bepalen. Klik op de knop Testgeluid afspelen als je wilt nakijken of de voorgestelde instellingen correct zijn. Indien je het testgeluid hoort, klik dan Ja in het controleschermpje. Klik Nee indien je niets hoort. In dit geval laat je best een specialist later eens naar je geluidskaart kijken.

Figuur A.33. Geluidskaart configureren

Geluidskaart configureren

Klik Volgende om verder te gaan.

Klik ook in het volgende scherm Volgende. We doen een eenvoudige installatie om te beginnen. Later kan je nog op eender welk moment software van de CDs of elders toevoegen aan je systeem.

Figuur A.34. Extra CDs lezen

Extra CDs lezen

Bijna klaar, klik nogmaals Volgende om verder te gaan:

Figuur A.35. Setup voltooien

Setup voltooien

Nu gaat de computer verder naar het aanmeldingsscherm. Ga naar Hoofdstuk 1, Fedora Linux opstarten en aanmelden om meer te weten te komen over het aanmelden.