Wachtwoorden veranderen

Je eigen wachtwoord veranderen

Je eigen wachtwoord mag je veranderen wanneer en zoveel je maar wilt. Kies hiervoor uit het hoofdmenu (rode hoed) Voorkeuren->Password, zoals hieronder:

Figuur 2.8. Password manager selecteren

Password manager selecteren

Opdat niet zomaar iedereen jouw wachtwoord zou kunnen veranderen, vraagt de computer je eerst om je huidige wachtwoord. Vul dit in, en druk dan op OK.

Figuur 2.9. Huidige wachtwoord ingeven

Huidige wachtwoord ingeven

Als je het huidige wachtwoord juist hebt ingegeven, mag je een nieuw ingeven. Het systeem zal automatisch testen of het nieuwe wachtwoord moeilijk genoeg is. Als het wachtwoord te kort of te gemakkelijk is, probeer je het opnieuw met een moeilijkere combinatie. Druk OK als je het nieuwe wachtwoord ingegeven hebt.

Figuur 2.10. Nieuw wachtwoord ingeven

Nieuw wachtwoord ingeven

Om zeker te zijn, dien je hetzelfde nieuwe wachtwoord nogmaals op te geven. Druk weer OK als je dat gedaan hebt.

Figuur 2.11. Nieuw wachtwoord bevestigen

Nieuw wachtwoord bevestigen

Als je geen fouten maakt, krijg je onderstaande bevestiging te zien:

Figuur 2.12. Wachtwoord veranderd

Wachtwoord veranderd

Druk Sluiten om verder te werken.

[Note]Waarom zijn er zoveel meldingen in het Engels?

Fedora Core wordt gemaakt door alle gebruikers, en is een vrij nieuw project. Er is nog veel werk aan de winkel, onder andere vertalingen van programma's en documentatie. Als je wilt meewerken, neem dan een kijkje op http://fedora.redhat.com/participate/.

Maar ik kan toch niets, zal je zeggen, ik ben nog niet eens halverwege dit boekje!? Niets is minder waar: je kan lezen en schrijven. Niet iedereen maakt bijdragen op het niveau van de guru's die ons dit systeem bij elkaar geschreven hebben. Je kan ook eenvoudig beginnen, bijvoorbeeld door Nederlandstalige documentatie na te lezen op fouten, of door opmerkingen en ideeŽn over mogelijke verbeteringen of veranderingen met andere te bespreken. Je leert hierbij doorgaans veel en bovendien heb je de kans kennis te delen met andere gebruikers.

Het wachtwoord van iemand anders veranderen

Om veiligheidsredenen kan enkel de systeembeheerder wachtwoorden van andere gebruikers wijzigen. Je kan uiteraard enkel wachtwoorden veranderen van gebruikers van jouw PC, niet van gebruikers van andere computers.

Je hoeft niet uit te loggen om het wachtwoord van een gebruiker te veranderen. Selecteer Systeeminstellingen->Gebruikers en Groepen uit het hoofdmenu. Geef het wachtwoord voor het root account op wanneer je dit gevraagd wordt, en druk op OK of Enter op het toetsenbord om verder te gaan.

Figuur 2.13. Root wachtwoord invoeren

Root wachtwoord invoeren

In het voorbeeld is vader zijn wachtwoord vergeten. Selecteer de juiste gebruikersnaam in de Gebruikersbeheerder, zodat de lijn met die naam blauw wordt, en klik bovenaan op de knop Eigenschappen.

Figuur 2.14. Gebruiker selecteren in Gebruikersbeheerder

Gebruiker selecteren in Gebruikersbeheerder

Om het wachtwoord te veranderen, dien je eerst de vakken “Wachtwoord” en “Wachtwoord bevestigen” leeg te maken. Doe dit door in het vak te klikken en de BackSpace of Delete toetsen op het toetsenbord te gebruiken. Met de muis gaat ook: klik met de linkermuistoets aan een kant van de sterretjes, en beweeg de muis naar de andere kant terwijl je de linkermuistoets ingedrukt houdt. Hierdoor worden de sterretjes blauwgemarkeerd, wat wil zeggen dat je er nu iets anders kan overschrijven. Vul zo tweemaal hetzelfde nieuwe wachtwoord in, en druk OK om verder te gaan.

Figuur 2.15. Wachtwoord veranderen

Wachtwoord veranderen

Selecteer Bestand->Afsluiten in het menu van de Gebruikersbeheerder en je kan verder werken.