Hoofdstuk 3. Software en software updates

Inhoudsopgave

De eerste update
Inleiding
De eerste update
Automatische updates
Algemeen
Up2date gebruiken
Nieuwe software pakketten toevoegen

Samenvatting

Dit is het laatste hoofdstuk voor het echte plezier kan beginnen. We behandelen de volgende onderwerpen aan:

  • De eerste update

  • Regelmatig updaten voor een veilige computer

  • Nieuwe software pakketten installeren

De eerste update

Inleiding

Updates of vernieuwingen van het systeem zijn aanpassingen van software pakketten, die je kan afhalen van het Internet. De aanpassingen zijn dikwijls verbeteringen van een bepaald programma, of oplossingen voor problemen met een pakket. Een probleem kan bijvoorbeeld zijn dat de software blokkeert bij het uitvoeren van een bepaalde handeling, of dat gebruikers op het netwerk door bepaalde handelingen toegang kunnen krijgen tot jouw data.

De eerste update is wellicht de moeilijkste bij deze versie van het systeem, omdat we op de commando-prompt opdrachten moeten uitvoeren. Deze stap zal het ons later makkelijker maken om wekelijks of zelfs dagelijks met een druk op de knop de laatste nieuwe versies van alle programma's te installeren. Het is zeer belangrijk om de ontwikkeling van de software op je computer regelmatig te volgen. Soms worden er namelijk fouten ontdekt, die eventueel door kwaadwilligen uitgebuit zouden kunnen worden. Updates, die je kan afhalen van het Internet, voorkomen dat je computer vol gaten gaat zitten. Ze zorgen ervoor dat je systeem veilig en stabiel blijft.

Zeker als je met je computer op het Internet gaat, is het van het grootste belang hem in orde te houden. Ondanks de standaardbeveiligingen wordt je computer dan nog meer dan anders aan allerlei risico's blootgesteld. Dit kan tot inbraak leiden indien je je systeem niet regelmatig onderhoudt.

Hoewel de situatie bijna uitgesloten is - je leest namelijk dit web-document - is het natuurlijk ook nodig te upgraden als je helemaal niet op Internet gaat. Je kan het dan echter wat rustiger aandoen, en eventueel zelfs wachten tot er een nieuwe versie op CD uitkomt. Dit alles echter onder de absolute voorwaarde dat je dan ook echt niet op het Internet gaat: niet voor E-mail, niet om te surfen of te chatten, want dat zou hoogs gevaarlijk zijn.

De eerste update

Dit hoef je enkel de eerste keer na de installatie van Fedora uit te voeren. Daarna gebruiken we in het vervolg de standaard procedure met de grafische gebruikersinterface.

Met de rechtermuistoets klik je ergens op het bureaublad, waar geen iconen of menu's staan. Selecteer Terminalvenster openen uit het menu dat verschijnt, zoals hieronder:

Figuur 3.1. Terminal venster openen

Terminal venster openen

Het terminalvenster is de krachtige commando-prompt interface van het systeem. Het ziet er ongeveer zo uit:

Figuur 3.2. Het terminalvenster

Het terminalvenster

Je gaat dit terminalvenster nu gebruiken om de identiteit van de systeembeheerder aan te nemen, door het su - commando in te geven. Je laat deze 4 karakters (s, u, spatie, min) volgen door Enter op het toetsenbord. Daarop vraagt de computer je het wachtwoord van het root account. Je zal niets zien verschijnen wanneer je het wachtwoord ingeeft, wat normaal is. Om veiligheidsredenen wordt zo weinig mogelijk informatie over de systeembeheerdersaccount meegedeeld. Druk Enter als je het wachtwoord hebt ingegeven. Als je alles goed doet, zie je dit:

Figuur 3.3. De root prompt

De root prompt

De nieuwe prompt, afgesloten door een hekje (#), duidt aan dat je nu werkt met de privileges van het root account. Ook de titel van het terminalvenster, in de blauwe balk, wijst hierop. Indien je iets anders ziet, heb je wellicht een fout gemaakt, mogelijk in het wachtwoord.

Nu geef je de opdracht in om het systeem aan te passen met de laatste nieuwe versies van alle software, yum update , gevolgd door Enter:

Figuur 3.4. Yum update

Yum update

Enkele momenten later begint de update, met heel wat meldingen over wat er allemaal gebeurt:

Figuur 3.5. Update messages

Update messages

Het systeem maakt een lijst van de uit te voeren werken, en vraagt na enige tijd of het goed is dat de getoonde updates aangebracht worden. Je antwoord hierop Y, voor yes, gevolgd door Enter:

Figuur 3.6. Updates aanvaarden

Updates aanvaarden

Nu worden de nieuwe software pakketten van een server op het Internet naar je computer overgeladen en geïnstalleerd.

Wanneer de output stopt en de root prompt terug verschijnt, verlaat je het venster door exit te typen, gevolgd door Enter:

Figuur 3.7. Het root account verlaten

Het root account verlaten

Je krijgt nu je eigen prompt terug te zien, die standaard je gebruikersnaam, je computernaam en de huidige map toont.

Daarna kan je het terminalvenster sluiten door op het kruisje in de rechterbovenhoek te klikken met de linkermuistoets.

[Note]Moet dat allemaal echt?

Kan ik niet gewoon op dat update icoontje in de taakbalk drukken?

Het antwoord is neen. Dat zal bij de installatie van Fedora Core 1 altijd beweren dat er geen updates beschikbaar zijn, omdat de update software van de installatie-CDs foutief is. Deze software is, zoals de meeste pakketten in Fedora Linux, gebaseerd op RedHat Linux. RedHat Linux is echter geen gratis software. Je moet betalen om de updates te kunnen downloaden. Het update programma in Fedora is hetzelfde als dat in RedHat, en het denkt dus ook dat je moet betalen (lees registreren) om updates te kunnen krijgen. Dit is natuurlijk niet het geval, en er is een nieuwe versie van de update software beschikbaar die wel zonder registratie nieuwe pakketten kan downloaden en installeren op je systeem.

Maar we zitten dus met een kip-en-ei probleem: je kan de updates niet installeren omdat je de nieuwste software niet hebt, en om de nieuwste software te installeren heb je updates nodig. Daarom dus eerst deze handmatige omweg. De makers hebben beloofd het probleem in de volgende versie van de Fedora Core CDs op te lossen.

Nadat je de eerste update manueel hebt uitgevoerd, kunnen verdere updates wel automatisch gebeuren, zie de paragraaf “Automatische updates”.