Automatische updates

Algemeen

Na de eerste update, die voorlopig niet volgens de standaard methode kan gebeuren, kan je de gemakkelijke methode gebruiken voor automatische updates. Mocht je er niet zelf aan denken, dan zorgt up2date ervoor dat je attent gemaakt wordt wanneer er updates voor je systeem beschikbaar zijn. Het is zeer belangrijk om steeds de laatste nieuwe versies van alle programma's te hebben. Zo ben je er niet alleen zeker van dat je alle nieuwe mogelijkheden van elk programma kan benutten; je zorgt er ook voor dat je computer veilig blijft en dat niemand anders aan jou gegevens kan. In het bijzonder op computers die met het Internet verbonden zijn, is het aangeraden regelmatig updates te installeren. Volg onderstaande procedure daarom minstens eenmaal per week.

Up2date gebruiken

Zodra er updates voor je systeem beschikbaar zijn, verschijnt er rechtsonder op je bureaublad in de taakbalk het volgende icoontje:

Figuur 3.8. Tijd om te updaten

Rood update icoon

Klik op dit icoon om de update procedure te starten. Je krijgt een nieuw venster te zien, met de pakketten waarvoor nieuwe versies beschikbaar zijn:

Figuur 3.9. Attentie-hulp

Lijst van te upgraden pakketten

Klik op de knop up2date opstarten om verder te gaan.

Als het de eerste keer is dat je deze procedure toepast, dien je een aantal instellingen te maken. Het volstaat normaliter om de standaardinstellingen te aanvaarden. Indien je een proxyserver moet gebruiken, geef dan de naam en het poortnummer van die server op (kan je vinden in de documentatie die je van je Internet provider kreeg). In onderstaand voorbeeld wordt geen proxyserver gebruikt:

Figuur 3.10. Netwerk configuratie

Netwerk instellingen: standaard server is al ingevuld, eventueel
              proxyserver naam en -poort opgeven.

Klik OK om verder te gaan.

Nog steeds bij het eerste gebruik van deze procedure, aanvaard de GPG sleutel. Deze sleutel zorgt ervoor dat je computer de authenticiteit van de pakketten die je van een server op het Internet haalt, kan controleren. GPG staat voor GNU Privacy Guard. Dit is de vrije implementatie van PGP (Pretty Good Privacy), een systeem voor electronische versleuteling en handtekening van documenten.

Figuur 3.11. Sleutel aanvaarden

Vraag om GPG sleutel te aanvaarden.

Klik Ja om verder te gaan.

Klik in het volgende scherm Vooruit om het afhalen van de nieuwe pakketten te starten:

Figuur 3.12. RedHat Update Agent

Welkom bij RedHats Update Agent
[Note]RedHat? Ik gebruik toch Fedora?

Fedora is de gratis versie van RedHat. Veel pakketten en werkwijzen zijn hetzelfde als op RedHat. Zo ook het up2date programma.

Vink in het volgende venster de beschikbare kanalen aan, zodat de update agent weet voor welk systeem je nieuwe pakketten wilt.

Figuur 3.13. Up2date kanalen

fedora-core1 en updates-released aanvinken.

Klik Vooruit om verder te gaan.

Je krijgt nu alle pakketten te zien waarvoor de updates nog niet op jouw systeem toegepast zijn. Vink het vakje “Selecteer alle pakketten” aan en klik Vooruit aan om verder te gaan.

Figuur 3.14. Lijst van pakketten

Lijst van pakketten - druk "bekijk advies" voor meer info.

Het afhalen van de pakketten start nu. Een voortgangsindicator geeft aan hoe lang dit ongeveer zal duren.

Figuur 3.15. Pakketten afhalen

Transfer tijd en totale voortgang

Als alle pakketten afgehaald zijn, zijn de beide balken van de voortgangsindicator volledig blauw. Klik dan Vooruit om verder te gaan.

De pakketten zijn afgehaald, maar ze staan nu in een tijdelijke map op je systeem. Ze moeten nog geïnstalleerd worden zodat je ze kan gebruiken.

Figuur 3.16. Installatie van de pakketten

Voortgangsindicator toont vorderingen in de installatieprocedure.

Als de beide balken van de voortgangsindicator weer helemaal blauw zijn, druk je op Vooruit om verder te gaan.

Als de installatie succesvol verlopen is, wordt het update agent icoon in de taakbalk blauw:

Figuur 3.17. Update geslaagd

Blauw update icoon
[Warning]Kernel upgrades

Van de meeste programma's kan je de nieuwe versies gebruiken zodra ze geïnstalleerd zijn. Voor updates van de kernel dien je echter je computer te herstarten alvorens de nieuwe versie actief wordt. Als het lang geleden is dat je updates toegepast hebt en er zijn heel veel nieuwe pakketten geïnstalleerd, is het eveneens best de computer eens te herstarten. Zie hiervoor de procedure beschreven in de paragraaf “Afmelden”. Wanneer het venster “Weet je zeker dat je wilt afmelden?” verschijnt, selecteer je “De computer herstarten” in plaats van “Afmelden”.