Surfen en zoeken op het Internet

Een opgegeven pagina bezoeken

Als je de Universal Resource Locator (URL) van een Internet site hebt, is het zeer eenvoudig om de pagina's te voorschijn te toveren. Een URL ziet er heel algemeen als volgt uit:

http://servernaam.domainnaam/[onderverdeling]

Een voorbeeld is het adres van deze handleiding:

http://tille.xalasys.com/training/fedora/

Deze URL zie je onderaan in het browservenster verschijnen wanneer je de muiscursor over de URL hierboven beweegt. Dit duidt aan dat je door te klikken, naar de index-pagina van dit boek gestuurd zal worden.

Het is natuurlijk niet nodig om eerst een pagina te openen waarop je alle URLs kan aanklikken. Dat zou trouwens een veel te lange lijst zijn. Als iemand je een URL doorgeeft, zo'n ding dat start met “http”, of je ziet er een op TV, kan je hem ook rechtstreeks ingeven in je browser.

Er zijn twee mogelijkheden om een URL te openen:

Web pagina openen via de URL-balk

De URL-balk is de witte balk bovenaan in Mozilla. Als je deze leegmaakt, kan je rechtstreeks Internet adressen van de vorm http://paginaURL ingeven. Hieronder zie je de balk, aangewezen door rode pijlen:

Figuur 4.4. URL-balk

URL-balk

Leegmaken kan je doen door de met de linkermuisknop aan een kant van de tekst in de balk te gaan staan, de knop ingedrukt houden en naar de andere kant van de tekst bewegen om hem blauw te markeren. Zodra je nu iets typt op het toetsenbord, wordt de huidige tekst overschreven. Wanneer je de volledige URL hebt opgegeven, druk je Enter op het toetsenbord om naar de web pagina te gaan.

Web pagina openen vanuit het Mozilla menu

Open Bestand->Weblocatie openen. Het volgende venster verschijnt:

Figuur 4.5. Weblocatie openen

Weblocatie openen

Volg dezelfde stappen als in de paragraaf “Web pagina openen via de URL-balk” om het veld leeg te maken, mocht er tekst in staan. Geef nu de URL op en druk OK om naar de gewenste pagina gebracht te worden.

Denk eraan dat een pagina soms langer is dan wat er op je scherm getoond kan worden. Soms is ze ook breder. Gebruik de schuifbalken om een momenteel onzichtbaar deel van de pagina in beeld te brengen. Meestal is er aan de rechterkant van het browser venster een schuifbalk, maar er kunnen er ook op andere plaatsen voorkomen, zoals onderaan, misschien wel als je deze pagina op het Internet bekijkt. De schuifbalken houd je vast met de rechtermuistoets ingedrukt, waarop je de muis langzaam beweegt in de richting van het verborgen deel.

Om fijn te werken, druk je met de linkermuistoets op de pijltjes aan de uiterste einden van de bewegingsvelden van de schuifbalken. Je kan ook de pijltjes op het toetsenbord gebruiken.

Zoeken op het Internet

Het Internet is bijna oneindig groot, en wat je zoekt is zeker wel ergens te vinden. Omdat er zoveel web pagina's zijn, is het onmogelijk een lijst van alle bestaande URLs te hebben, laat staan bij te houden. Er is veel te veel en er zijn veel te veel veranderingen.

Om aan dit probleem te verhelpen, bedacht men de zoekmachines. Dit zijn grote computers op het Internet die dag en nacht surfen en alles indexeren wat ze tegenkomen.

Je kan gemakkelijk zo'n zoekmachine of search engine (letterlijk: zoekmotor) bereiken door in je browser de knop Zoeken aan te drukken met de linkermuistoets. Er staat een zoeklicht bij de knop. Als je op de knop drukt, word je naar de web pagina van de zoekmachine gebracht. Die ziet er zo uit:

Figuur 4.6. De Zoek-interface

De Zoek-interface

In het witte veld onder het woord “Search” geef je een sleutelwoord of zoekterm op. In het voorbeeld hierboven is het zoekwoord “borduurpatronen”.

Druk nu met de rechtermuisknop op het bolletje “Go” om het zoeken te starten:

Figuur 4.7. Zoeken starten

Zoeken starten

Wanneer je de muiscursor over dit bolletje beweegt, wordt het pijltje van de cursor een handje. Dat wil zeggen dat het beeldje “Go” een link is, die je naar een andere pagina kan brengen. In dit geval brengt de link je naar de pagina met zoekresultaten. Die bevat meer links, in het voorbeeld hieronder de groenonderlijnde tekst. Als je onderlijnde tekst ziet in een browser, is dat meestal een link. Beweeg over de linktekst met de muiscursor en kijk of de cursor in een handje verandert. Als dat zo is, kan je klikken om de link te volgen naar een nieuwe pagina.

Mogelijk krijg je eerst een waarschuwing te zien, die je erop wijst dat je zoekopdracht niet geheim is. Klik Doorgaan als je dit ziet:

Figuur 4.8. Veiligheidswaarschuwing

Veiligheidswaarschuwing

Klik op het vinkje naast de opdracht “Deze waarschuwing niet meer tonen” als je dit venster in het vervolg niet meer te zien wilt krijgen. In dat geval moet je er dan wel zelf op letten dat je gevoelige informatie niet onversleuteld via het Internet verzendt.

Figuur 4.9. Zoekresultaten: Detail

Zoekresultaten: Detail

Klikken op de eerste link brengt je naar deze pagina:

Figuur 4.10. Zoekresultaten: Eerste Link

Zoekresultaten: Eerste Link

Je kan nu surfen op deze pagina of, als dit resultaat je niet bevalt, teruggaan naar de zoekresultaten pagina en een andere link volgen. Teruggaan doe je door in het browser venster de knop Terug aan te klikken met de linkermuistoets.

Als je niet meteen in de eerste pagina van de zoekresultaten vindt wat je zocht, probeer dan opnieuw met een andere zoekterm, of een (andere) combinatie van woorden.

Zoekmachines zijn redelijk intelligent en tonen de meest relevante resultaten het eerst. Als je niet meteen in de eerste pagina van de zoekresultaten vindt wat je zocht, heeft de zoekmachine je vraag misschien niet goed begrepen. Probeer in dat geval een ander zoekwoord, of een combinatie van twee of meer woorden. Je kan ook zinnen ingeven, bijvoorbeeld: “Wat is Mozilla?”. Deze zoekopdracht verwijst je al meteen op de eerste pagina van de resultaten naar de “Mozilla FAQ” (Frequently Asked Questions of veelgestelde vragen) en een andere hulppagina's.

Houd in gedachten dat veel mensen het Internet commercieel willen uitbuiten. De zoekmachine tracht een redelijke selectie te maken, maar afhankelijk van de ingegeven zoekterm kan je meer of minder brave pagina's vinden.