Hoe configureer ik mijn browser in het Nederlands?

Om Mozilla, de browser, in het Nederlands te starten, doe je best eerst updates, zie Hoofdstuk 3, Software en software updates.

De eenvoudigste manier om de Nederlandstalige Mozilla voor alle gebruikers ter beschikking te stellen, is de extra software of plug-in voor Mozilla als systeembeheerder te installeren. Indien je aangemeld bent, log dan eerst uit, en log weer aan met het root account. Zie de paragraaf “Gebruikers aanmaken na de installatie” als je hierbij hulp nodig hebt.

Eenmaal ingelogd met de privileges van de systeembeheerder start je Mozilla op, zie de paragraaf “De Browser Starten”.

Nu kijk je eerst na welke versie van Mozilla je gebruikt. Hiervoor neem je in het menu van de browser Help->About Mozilla, zoals hieronder getoond wordt:

Figuur 4.11. Mozilla Help menu

Mozilla Help menu

Je krijgt een nieuwe pagina te zien, met het versienummer van je Mozilla browser. Het is hier aangeduid met rode pijlen:

Figuur 4.12. About Mozilla

About Mozilla

Onthoud dit nummer. Het is 1.4.1 in het voorbeeld, maar dit kan verschillend zijn op jouw computer , dus kijk dit zeker na.

Neem nu in het menu van Mozilla Edit->Preferences:

Figuur 4.13. Mozilla Voorkeuren selecteren

Mozilla Voorkeuren selecteren

Je krijgt een nieuw venster, waarin je allerlei gebruikersinstellingen van de browser kan aanpassen. Selecteer in dit venster in de linkerkolom op het plus-teken (+) naast Appearance:

Figuur 4.14. Mozilla uiterlijk

Mozilla uiterlijk

Selecteer daarna Appearance->Languages/Content:

Figuur 4.15. Mozilla Talen selecteren

Mozilla Talen selecteren

Klik in het eerste vak rechtsboven, getitled “Installed language packs”, de knop Download More.... Ga nu terug naar het Mozilla browser venster. Je hoeft het Voorkeuren venster niet te sluiten. Om het browser venster op de voorgrond te brengen, klik je met de linkermuistoets op de blauwe balk van dit venster. Je kan ook het Voorkeuren venster opzij schuiven, door het met de linkermuistoets “vast te pakken”: houd de linker muistoets ingedrukt op de blauwe balk van het Voorkeuren venster, en schuif gelijktijdig met de muis. Laat los wanneer het venster op een betere plaats op het bureaublad staat.

Dit is de pagina die je in de browser ziet:

Figuur 4.16. Mozilla Localization Project

Mozilla Localization Project

Gebruik de pijltjes op het toetsenbord of druk rechtsonder in het browser venster op het pijltje dat naar onderen wijst om naar de juiste software te gaan:

Figuur 4.17. Mozilla 1.4.1 taal plug-ins

Mozilla 1.4.1 taal plug-ins

Klik naast het woord “Dutch” op de link mac/unix/win om de installatie van de Nederlandse plug-in (hulpprogramma) te starten. Klik in het software installatie venster Install om verder te gaan.

Figuur 4.18. Software Installatie

Software Installatie

Kies OK in het volgende venster om Mozilla in het Nederlands niet enkel voor root, de systeembeheerder, maar ook voor alle andere gebruikers beschikbaar te maken.

Figuur 4.19. Bevestig globale installatie

Bevestig globale installatie

Daarna komt een statusmelding met een voortgangsindicator:

Figuur 4.20. Status

Status

Wanneer de plug-in volledig geïnstalleerd is, druk je OK om verder te gaan.

Figuur 4.21. Plug-in installatie voltooid

Plug-in installatie voltooid

Nu is de plug-in voor Nederlandse instellingen in Mozilla toegevoegd aan het systeem. Je moet echter wel nog aan je eigen Mozilla vertellen dat je hem in het Nederlands wilt zien opstarten.

Meld je eerst af, en meld je dan weer aan met je eigen gebruikersnaam. Zie de paragraaf “Afmelden” voor hulp bij het afmelden, en de paragraaf “Gebruikersnaam opgeven” voor hulp bij het aanmelden.

Eens je eigen bureaublad er weer staat, start je Mozilla weer op, zie de paragraaf “De Browser Starten”. Selecteer uit het Mozilla menu Edit->Preferences. Klik op het plus-teken naast Appearance, en selecteer “Nederlands” uit de lijst in het vak rechtsboven:

Figuur 4.22. Nederlandse instellingen activeren

Nederlandse instellingen activeren

Herstart de browser: kies in het browsermenu File->Quit en start het programma weer vanuit de taakbalk onderaan op het bureaublad. Het systeem merkt dat een nieuwe versie van Mozilla aanwezig is.

Figuur 4.23. Mozilla Profiel Converteren

Mozilla Profiel Converteren

Je dient je instellingen hieraan aan te passen door in het meldingsvenster Profiel converteren te klikken. Even wachten, en daar is Mozilla in het Nederlands:

Figuur 4.24. Nederlandstalige Mozilla

Nederlandstalige Mozilla

Nu kan je ook de Mozilla Hulp-pagina's in het Nederlands lezen. Klik hiervoor in het Mozilla menu Hulp->Hulpinhoud en in het hulpvenster het gewenste onderwerp.