Vreemde bestanden openen

Mozilla leest voornamelijk bestanden die gecodeerd zijn in het zogenaamde HyperText Transport Protocol formaat, kortweg HTTP. Soms verwijst een link naar een bestand dat Mozilla niet of slechts gedeeltelijk kan lezen.

Als Mozilla een bestand slechts gedeeltelijk niet kan lezen, zie je wel een deel van de webpagina, maar zijn sommige stukken blank. In dat geval heb je een aangepaste plug-in voor Mozilla nodig: een hulpprogramma dat enkel de data kan lezen die in het blanke stuk moeten komen. Het installeren van de meest voorkomende plug-ins wordt besproken in de volgende sectie.

Als een bestand volledig niet gelezen kan worden, vraagt Mozilla om een ander programma te starten dat het bestand wel kan lezen:

Figuur 4.25. Onbekend bestandsformaat

Onbekend bestandsformaat

In dit geval dien je de juiste applicatie op te geven. Enkele vaak voorkomende gevallen worden aangehaald in de paragraaf “Hulpprogramma's opstarten”.

Mozilla Plug-ins installeren

Heeft niemand daar al wat over gedaan?

Hulpprogramma's opstarten

Het programma dat je moet hebben, is afhankelijk van het type bestand. Dat hoef je gelukkig niet zelf te raden, Mozilla vertelt je welk soort bestand het gevonden heeft.

Op de schermafdruk “Ongekend bestandsformaat” hierboven is het type bestand rood onderlijnd. In dit geval gaat het over een Portable Document Format oftewel PDF bestand. In de map /usr/bin op je computer heb je een programma dat dit bestand kan openen, gpdf. Markeer het bolletje naast “Open het met” en geef de volledige bestandsnaam in, zoals in het voorbeeld hieronder.

Figuur 4.26. Pad naar Gnome PDF Viewer opgeven

Pad naar Gnome PDF Viewer opgeven

Druk op OK om de Gnome PDF Viewer te openen. Een nieuw venster opent, met daarin het bestand dat Mozilla niet kon lezen:

Figuur 4.27. Gnome PDF Viewer

Gnome PDF Viewer

Druk op het kruisje rechtsboven in het viewer venster om het hulpprogramma af te sluiten en verder te surfen.

De volgende keer dat je een PDF bestand tegenkomt, zal Mozilla zich herinneren welk hulpprogramma je nu opgegeven hebt en gpdf automatisch opstarten.

Op de achtergrond zal je ook het ophaalbeheer venster zien. Dit geeft een overzicht van alle bestanden die je al van het Internet hebt gecopieerd naar je eigen computer. Hier zie je zo'n venster:

Figuur 4.28. Ophaalbeheerder

Ophaalbeheerder

Je mag dit venster sluiten, mocht het je hinderen.