Hoofdstuk 5. Bestanden beheren

Inhoudsopgave

Je persoonlijke map
Wat is een persoonlijke map?
De Nautilus bestandenbeheerder
Een nieuwe map aanmaken
Bestanden verplaatsen
Bestanden verwijderen
Documenten bewaren
Algemene methode
Bestandsnamen
Bestanden op het bureaublad

Samenvatting

In dit hoofdstuk bespreken we volgende onderwerpen:

  • Waar staan mijn bestanden?

  • Hoe bekijk ik mijn bestanden?

  • Hoe verwijder ik een bestand van mijn computer?

  • Hoe en waar moet ik een bestand opslaan?

Je persoonlijke map

Wat is een persoonlijke map?

Op een Linux systeem kunnen er meerdere accounts of gebruikersnamen zijn. Bovendien kunnen verschillende gebruikers tegelijkertijd werken, als je er de nodige infrastructuur voor hebt. Het is wel duidelijk dat er onder deze omstandigheden bepaalde beperkingen en regels gelden, zodat gebruikers van eenzelfde systeem elkaar niet voor de voet lopen.

Om orde op zaken te houden, bakent het systeem voor elke gebruiker een deel van de harde schijf af. Dat deel is je persoonlijke map of home directory. Je persoonlijke map mag je organiseren zoals je wilt. Je kan er documenten en mappen aanmaken en je persoonlijke programma's installeren.

Op de rest van de harde schijf staan de persoonlijke mappen van andere gebruikers, het besturingssysteem en alle programma's die gemeenschappelijk zijn voor alle gebruikers, zoals bijvoorbeeld de Mozilla Internet browser. Opdat zo'n publiek programma zou weten wat jou voorkeuren zijn, laat het verborgen bestanden achter in je persoonlijke map. In deze bestanden worden jouw instellingen bewaard. Veel programma's draaien in de achtergrond, zoals de Gnome desktop met alle hulpprogramma's. Ook deze applicaties laten verborgen bestanden in je persoonlijke map achter.

De Nautilus bestandenbeheerder

Je kan je persoonlijke map bekijken met het programma nautilus. Je start het op door twee keer snel na elkaar met de linkermuistoets op het icoon van je persoonlijke map te klikken. Het staat linksboven op het bureaublad:

Figuur 5.1. Persoonlijke map

Persoonlijke map

Even wachten, en de inhoud van je persoonlijke map wordt getoond. Van hieruit kan je je bestanden bekijken, openen, hernoemen en verplaatsen.

Figuur 5.2. Nautilus bestandsbeheer

Nautilus bestandsbeheer

In de balk “Lokatie” zie je waar je persoonlijke map zich bevindt op het systeem. Het systeem kan je je voorstellen als een hele dikke map, die verscheidene dunnere mappen bevat. Een van de mappen heeft het etiket home, wat letterlijk “thuis” betekent. Deze map is op haar beurt onderverdeeld in een map per gebruiker. En in je eigen map mag je zelf mappen en documenten rangschikken zoals jij dat wilt. De volgende secties maken je vertrouwd met een aantal basisvaardigheden.

Een nieuwe map aanmaken

Om een nieuwe map aan te maken, kies je in het Nautilus menu Bestand->Map aanmaken:

Figuur 5.3. Nautilus Bestand menu

Nautilus Bestand menu

Je ziet een nieuwe map verschijnen, voorlopig getiteld naamloze map.

Figuur 5.4. Naamloze map

Naamloze map

Geef een naam in en druk Enter om te bevestigen. De nieuwe map beelden werd aangemaakt in het voorbeeld hieronder:

Figuur 5.5. Nieuwe map

Nieuwe map

Nu kan je de map gebruiken om er bestanden in op te bergen.

Bestanden verplaatsen

Een bestand verplaatsen kan op verschillende manieren. Het eenvoudigste is het bestand met de linkermuistoets aan te klikken, de muistoets ingedrukt houden en het bestand bewegen naar de map waarin je het wilt hebben. Beweeg het bestand over de map. Als de naam van de map blauw wordt, ben je op de juiste plek en mag je de muistoets loslaten. Het bestand verdwijnt in de map. Klik twee keer snel na elkaar met de linkermuistoets op de map om ze te openen.

Op deze manier kan je documenten ook op het bureaublad zetten, of van het bureaublad in het Nautilus venster op een map slepen.

Bestanden verwijderen

Bestanden die je niet meer nodig hebt, sleep je met de linkermuistoets ingedrukt naar de prullenbak op het bureaublad.

Figuur 5.6. De Prullenbak

De Prullenbak

Klik twee keer snel met de muis op de prullenbak om hem te openen. De bestandenbeheerder start op. Mocht je je bedenken, dan kan je een document of map er nog weer uithalen. Selecteer je echter uit het Nautilus menu Bestand->Prullenbak legen, dan zijn je bestanden onherroepelijk weg.

Zolang een document in de prullenbak zit, neemt het nog plaats in op de harde schijf. Maak, om te voorkomen dat je schijf vroeg of laat vol loopt, de prullenbak regelmatig leeg. Vergewis je er natuurlijk altijd van dat er geen belangrijke dingen meer inzitten.

Als de prullenbak leeg is, ziet hij er zo uit:

Figuur 5.7. Lege Prullenbak

Lege Prullenbak