Documenten bewaren

Algemene methode

De meeste programma's bieden in hun menu Bestand de mogelijkheid om wat getoond wordt, op te slaan op de harde schijf. Ze maken daarbij meestal gebruik van volgend venster:

Figuur 5.8. Bestand bewaren

Bestand bewaren

De balk getiteld “Kijken in:” geeft de map aan waarin je het bestand zal opslaan, tenzij je een andere map kiest. Daarnaast bevindt zich een icoon van een map met een pijl die naar boven wijst. Druk hierop om naar de map te gaan waarin de huidige map zich bevindt. Klik op het icoon van de map met het huisje om naar je persoonlijke map te gaan. Klik op het linkse icoon, een map met een sterretje, om in de huidige map een nieuwe map aan te maken.

In het middenveld zie je de mappen in de huidige map. Klik twee keer op de naam van een map om ze te openen en het bestand in die map op te slaan.

Soms lijkt het alsof het middenveld leeg is, terwijl je zeker weet dat er iets in een bepaalde map zit. Dit komt door het selectieveld “Bestanden van soort:”, dat aangeeft welke bestanden getoond worden. Mappen worden altijd getoond. Druk op het pijltje naast het “Bestanden van soort:”-veld om documenten van andere formaten te tonen, of selecteer “Alle bestanden (*)” om alles documenten in de huidige map weer te geven in het middenveld.

in het vak “Bestandsnaam:” geef je de naam van het document op. Soms wordt er al een naam voorgesteld. Vergewis je er voor het opslaan van dat de naam nog niet in de lijst in het middenveld voorkomt, of dat bestand zal overschreven worden.

Klik Opslaan om het bestand te bewaren.

Bestandsnamen

Documenten worden geīdentificeerd aan de hand van hun naam. Binnen eenzelfde map moeten alle namen uniek zijn. Je kan wel twee keer een document met dezelfde naam in verschillende mappen bewaren. Hoewel er verder vrijwel geen beperkingen gelden, dien je wel te letten op de hierna aangehaalde aspecten van het naamgeven.

Een bestandsnaam bestaat meestal uit de eigenlijke naam van het document of programma, een punt en een achtervoegsel. Nautilus, de bestandenbeheerder, baseert zich op de achtervoegsels van bestandsnamen om ze te tonen en te openen. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de meest voorkomende achtervoegsels.

Tabel 5.1. Achtervoegsels voor bestandsnamen

AchtervoegselBetekenisOpenen met
.aviVideo voor Microsoft Windows 
.bz2Gecompresseerd bestandFile Roller
.docMicrosoft Office bestandOpenOffice
.gifCompuserve bitmap (beeld)Mozilla, Gimp, ImageMagick, Eye of Gnome, GQview.
.gzGecompresseerd bestandFile Roller
.htmlWeb bestandMozilla
.isoCD-ROMCD lader, Nautilus
.jarJava gecompresseerd archiefMozilla Java plug-in, Java virtuele machine.
.jpg, .jpegJPEG beeldMozilla, Gimp, ImageMagick, Eye of Gnome, GQview.
.mpg, .mpegMPEG animatie 
.mp3MPEG audio file 
.pdfPortable Document Format bestandGpdf, Xpdf, Acroread
.pptMicrosoft Powerpoint presentatieOpenOffice
.psPostScript bestandGhostView
.raReal Audio geluidsbestand. 
.rmReal Audio filmbestand. 
.rtfRitch Text Format bestandOpenOffice
.sdc, .sxcOpen Office rekenblad bestandOpenOffice
.sdw, .sxwOpen Office tekst bestandOpenOffice
.sdi, .sxiOpen Office presentatie bestandOpenOffice
.tarTape ARchief bestandNautilus, File Roller
.xlsMicrosoft rekenblad bestandOpenOffice
.zipGecompresseerd bestandFile Roller

Opdat de bestandenbeheerder ook jouw bestanden zou herkennen, geef je ze een naam die het juiste achtervoegsel bevat. Indien je een bestand bewaart dat al eerder een naam kreeg, dan staat het achtervoegsel meestal al voor je klaar. Je kan het in dat geval laten staan, en enkel de naam van het bestand desgewenst veranderen.

Bestanden op het bureaublad

Als je dat wilt, kan je bestanden op het bureaublad plaatsen, zodat ze altijd in het zicht staan. Let wel: je bureaublad kan zo snel een boeltje worden. Net zoals een echt bureau moet je regelmatig opruimen en bestanden in mappen steken om het overzicht te bewaren.

Bestaande bestanden kan je op het bureaublad zetten door ze er vanuit de bestandenbeheerder naar het bureaublad te slepen. Om een bestand rechtstreeks op het bureaublad te zetten, bewaar je het in de map genaamd Desktop in je persoonlijke map.