Inleiding

Inhoudsopgave

Waarom werd dit boek geschreven?
Voor wie is dit boek?
Nieuwe versies
Typografische conventies
Geschiedenis van dit boek
Bijdragen
Commentaar en suggesties
Auteursrechterlijke informatie

Waarom werd dit boek geschreven?

Vinden we op de respecievelijke Internet sites, http://fedora.redhat.com en http://www.gnome.org dan niet voldoende documentatie?

Het antwoord is duidelijk positief, als je tenminste Engels verstaat.

Nu valt dat tegenwoordig in de Lage Landen heel erg mee, maar Engels verstaan en, zoals ik onze postbode al heb zien en horen doen, iemand de weg naar de markt wijzen in het Engels, is nog wat anders dan deze toch wel redelijk technische materie lezen en begrijpen.

ChloŽ, 8 jaar nu, heeft ook al een behoorlijk benul van Engels, kinderen van nu worden ermee grootgebracht, maar boeken leest ze in het Nederlands, om begrijpelijke redenen: “Suske en Wiske en voor de rest niet te dik en niet te kleine letters, het is al moeilijk genoeg.

Wim, gepensioneerd, groeide naar de tradities van zijn tijd op met Frans als tweede taal: “Bestellen in een restaurant kan ik nog net in het Engels, maar vraag me niet een Engelse handleiding te verstaan!

Voor al deze mensen ging ik op zoek naar Nederlandstalige documentatie en handleidingen voor hun systeem, RedHat Linux of de nieuwe Fedora met Gnome. Jammergenoeg bleek na veel zoeken het enige degelijke document een boek over OpenOffice, de bekende office suite (omvat onder andere een tekstverwerker, presentatieprogramma, spreadsheet en statistiekprogramma). Ondanks de vele initiatieven is er een groot tekort aan handleidingen in het Nederlands. De grote diversiteit aan programma's in de Open Source wereld heeft daar wel wat mee te maken; daarnaast worden programma's in het Open Source model veel sneller ontwikkeld en veranderd, wat het moeilijk maakt om de documentatie bij te houden.

[Note]Open Source? Wat is dat?

Open Source software zijn programma's waarvan de broncode beschikbaar is voor de gebruikers. Als je als gebruiker een probleem hebt met een programma, omdat het niet doet wat je wilt of hoe je wilt, dan kan je de broncode (laten) aanpassen en zo het probleem oplossen. In een Open Source programma is dit wettelijk. Het is ook wettelijk jouw veranderingen te verdelen naar andere gebruikers, en zelfs om geld te vragen voor jouw aangepaste programma, zolang jij op jouw beurt ook maar de broncode van je veranderingen ter beschikking stelt.

Meer informatie kan je vinden op volgende sites:

De hedendaagse beginnende computergebruiker stort zich vol overgave in de wereld van de data, het Internet, de IP-pakketjes, de eentjes en nulletjes. Voor die beginners heb ik, doorgewinterde ouwe rot in het Linux-vak, gek genoeg een ongelofelijke bewondering. Ik heb de afgelopen tien jaar de kans gehad langzaam gewend te geraken aan elke nieuwe ontwikkeling, en pas nu hebben we golven nieuwe Linux gebruikers, die - soms willen of niet - beginnen te plonsen in de data-zee. Mijn knieŽn knikken bij het idee alleen al, vandaag de dag zou ik er als leek niet meer durven aan te beginnen. Misschien omdat ik me de langzame lijdensweg herinner, waarop ik stukje bij beetje vertrouwd raakte met een voor mij bijna buitenaards systeem, in een vreemde taal waarmee ik niet vertrouwd was - ik had nogal wat “truken” voor de taken Engels op school, vandaar...

Het is zeer belangrijk dat de eerste ervaringen met een nieuwe onderneming positief zijn. Zeker in dit geval: je hebt misschien net behoorlijk wat betaald voor je PC met alles erop en eraan, het kan maar beter goed wezen! En zo is het maar net, in het Nederlands voor de verandering.