Wat gaat dat kosten?

[Opmerking]Uitgebreide berekening

We wagen ons aan een uitgebreide kostenberekening in Hoofdstuk 4, Migreren naar ODF.

Software

Als je wilt, hoef je geen investeringen te doen in software, want er is een groot aantal uitstekende vrije softwarepakketten beschikbaar die ODF ondersteunen. Indien gewenst, kun je natuurlijk wel gebruik maken van commerciële aanbieders die supportcontracten voor je opstellen en maatwerkoplossingen bieden voor aanpassingen van de software per specifieke werkomgeving. De prijzen daarvoor zijn uiteraard uiterst variabel.

Hardware

Je hebt geen nieuwe hardware nodig om ODF te kunnen ondersteunen. Ook oude computers kunnen (vereenvoudigde) versies van programma's met ODF ondersteuning draaien. De kosten bedragen hier dus precies 0 euro.

Toegankelijkheid

ODF is specifiek ontworpen met maximale toegankelijkheid voor andersvaliden in het achterhoofd. Enkele bedrijfsspecifieke AT's (Assistive Technologies, ondersteunende technologie voor gehandicapten) hebben al ondersteuning voor ODF. Bij vrije software is ondersteuning voor ODF een vanzelfsprekendheid. Je hoeft zeker geen nieuwe AT hardware aan te schaffen om ODF te kunnen ondersteunen.

Opleidingen

Net zoals bij elke andere migratie is het prijskaartje voor opleiding significant. Een migratie staat of valt met een goede opleiding en ondersteuning van de achterban. Het zijn immers de gebruikers die het moeten waarmaken. We bespreken dit onderwerp uitgebreider in Hoofdstuk 4, Migreren naar ODF.