Andere ODF-toepassingen

Tekst viewers

Een tekst viewer is een programma dat alleen de display van een tekst op je scherm of ander uitleesmedium verzorgt. Het dient dus slechts om te lezen en biedt verder geen schrijf of opslagfunctionaliteit.

We onderscheiden twee soorten viewers:

  • Viewers: lichtgewichttoepassingen die het origineel, zoals dat in de office suite of losse tekstverwerker is aangemaakt, zo nauwgezet mogelijk weergeven.

  • Previewers: houden zich wel aan de inhoud van een bestand, maar niet zozeer aan de lay-out.

Van de Open Document Fellowship is de odfviewer beschikbaar die je gratis kunt afhalen van het internet.

Antiword wordt vaak gebruikt door blinden en slechtzienden voor display van documenten in tekstformaat. Ook dit programma kun je downloaden van het internet.

Spreadsheets

Losse spreadsheetprogramma's die ODF ondersteunen zijn er niet zoveel. Gnumeric was er, net als Abiword vanaf het begin bij in de Linux-wereld en is daarom waarschijnlijk het bekendst. Deze toepassing werd in eerste instantie ontwikkeld voor de Gnome desktop en gaat er prat op het meest accurate spreadsheetprogramma te zijn. Naast ondersteuning voor MS Office is er ook mogelijkheid tot het importeren van een heel spectrum van andere bestanden, zoals bijvoorbeeld uit Lotus 1-2-3, Applix en Plan Perfect.