ODF-conversietools

Wat verstaan we onder conversietools?

Conversietools zijn programma's die bestanden kunnen omzetten van en naar ODF, bijvoorbeeld van MS Office .doc naar .odt en omgekeerd. Deze omzetting kan op twee manieren gebeuren:

  • Op de commando-regel: we hebben het hier voornamelijk over UNIX en Linux tekst omgevingen. Hiermee kun je op een eenvoudige manier aan batch processing doen: automatisch converteren van grote hoeveelheden documenten, zonder menselijke interventie.

  • In een grafisch programma: hier moet een gebruiker manueel één voor één de bestanden openen en opslaan in een ander formaat. Sommige programma's bieden wizards aan om bulkconversies grafisch uit te voeren.

[Let op]Geen all2all

Er bestaat geen enkel hulpmiddel waarmee je alle specifieke bestandsformaten naar wat voor ander bestandsformaat dan ook kunt omzetten. Sommige programma's zijn heel klein en zetten slechts één specifiek bestandsformaat om, bijvoorbeeld van ODF naar HTML. Het is dus altijd knip-en-plakwerk als je dit soort algemeen wilt aanbieden.

Commandoregelconversies

Er zijn een aantal initiatieven waarmee je via de commandoregel bestanden kunt omzetten:

  • koconverter: maakt deel uit van KOffice. Kan zowel interactief als in batch mode gebruikt worden. Het programma heeft ook een grafische interface. Converteren kan tussen alle formaten die ondersteund worden door KOffice.

  • unoconv: een losstaand programma in Python geschreven, waarmee je kunt converteren van en naar alle bestandsformaten die door OpenOffice ondersteund worden. In combinatie met asciidoc en docbook2odf kun je mooi gethematiseerde PDF en .doc bestanden maken. Dit hulpmiddel kan ook in een client-server omgeving ingezet worden.

  • antiword: ontwikkeld voor UNIX- en Linux-tekstomgevingen. Zet alleen MS Word om naar tekst.

Grafische omzettingen

Bulkconversies in een grafische omgeving worden door sommige toepassingen ondersteund. In OpenOffice.org of StarOffice bijvoorbeeld kan het via het menu FileWizardsDocument Converter. Alvorens een hele serie documenten te converteren, raden we je aan om even na te gaan of de omzetting echt nodig is. Realiseer je vooraf ook de mogelijke beperkingen in het omzettingsproces.

[Opmerking]Tijd en ruimte

Het omzetten van een groot aantal bestanden kost tijd. Controleer ook altijd of je genoeg ruimte hebt op de harde schijf. De conversie verwijdert het origineel niet, je hebt dus twee keer zoveel ruimte nodig (hoewel ODF-bestanden minder plaats innemen dan MS Office-bestanden kun je toch beter het zekere voor het onzekere nemen). Start de conversie op een moment dat je je computer een tijdje niet gaat gebruiken, bijvoorbeeld 's avonds voor je het kantoor verlaat.

Verder zijn er hulpprogramma's beschikbaar, bijvoorbeeld:

  • ODFTrans: een Duits product dat verscheidene pluug-ins combineert om documenten om te zetten. Hiermee kun je ook docx en PDF bestanden omzetten.

  • 3Bview: met deze toepassing kan je ook online documenten converteren. Bovendien wordt er veel aandacht besteed aan voorlichting van de gebruiker in verband met privacy in het internetverkeer.