Overzicht van de belangrijkste AT's voor UNIX en Linux

Orca

Het logo van Orca is een orka die een witte stok vasthoudt; op de rechtervin staat het Gnome logo (voetje) als tattoo; over het hele beeld in braille het woord orca.

Blinden en zeer slechtzienden gebruiken de schermlezer Orca in combinatie met FreeTTS, een spraaksyntheseprogramma, om met de grafische interface om te gaan.

Deze toepassing werd ineerste instantie ontwikkeld door een blinde en is als gevolg hiervan volledig op de gebruiker gericht.

Andere text-to-speech programma's zijn Externa, ViaVoice, de AT&T TTS, Festival en de al iets oudere FLITE library.

GOK

GOK staat voor Gnome Onscreen Keyboard. We hebben al screenshots gezien in de paragraaf “On-screen toetsenborden”. Gebruikers met fysieke handicaps kunnen door middel van deze toepassing tekst invoeren en de grafische interface gebruiken. GOK gaat verder dan het standaard fysieke toetsenbord: het heeft ondersteuning om woorden te voorspellen, ondersteuning voor scanning en coding access, en de lay-out van het toetsenbord kan aangepast worden. Het toetsenbord is dynamisch: opties uit menu's en andere elementen van grafische toepassingen worden op het toetsenbord getoond en kunnen zo direct gemanipuleerd worden.

Daarnaast kan GOK ook gebruikt worden voor kiosk toepassingen waarbij geen toetsenbord aanwezig is, zoals bijvoorbeeld touchscreen toepassingen.

Screen Magnifier

Deze schermvergroter zijn we al tegengekomen in de paragraaf “Schermvergroters”. Slechtzienden gebruiken deze toepassing om een bepaald gebied van het scherm te vergroten. Het helpt hen ook om de muisaanwijzer met grotere precisie te plaatsen.

Dasher

Dasher is een zogenaamde zooming interface. Je wijst aan waar je heen wilt en de display zoomt in op die richting. De omgeving waarin je je bevindt staat vol met letters, zodat elk punt waarop je inzoomt overeenstemt met een stukje tekst. Hoe meer je inzoomt, hoe groter het stuk tekst dat je geschreven hebt. Je kunt kiezen wat je schrijft door te kiezen in welke richting je inzoomt.

Je kunt deze toepassing gebruiken met een joystick, met touchscreen, trackball of muis. Je kunt hiermee de computer bedienen met slechts één hand, of zelfs zonder handen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van een head-mouse of eyetracker. Maar je kunt het ook gebruiken op een palmtop of een wearable computer.

Figuur 8.2. Dasher

Dasher

Om de interface efficiënter te maken, gebruikt men een voorspellingstechniek voor een bepaalde taal om te bepalen hoeveel ruimte er gereserveerd wordt voor een bepaald stuk tekst. Hoe groter de waarschijnlijkheid wordt dat een bepaalde combinatie als eerste zal voorkomen in een woord dat je aan het vormen bent, hoe meer ruimte de karakters in beslag nemen. Bovendien leert het programma ook van de gebruiker: als je een nieuw woord ingeeft, zal het de volgende keer dat je datzelfde woord wilt gebruiken, makkelijker gaan.

Het grote voordeel van Dasher in vergelijking met andere tekstinputprogramma's is dat het mode-vrij is: de gebruiker hoeft niet te wisselen tussen schrijfmode en voorspellingsacceptatiemode.

Dasher bestaat ook met een Nederlands voorspellingsmodel.