ODF-toegankelijkheid op UNIX en Linux

Specificatie vs. implementatie

Zoals we al eerder gezien hebben, heeft ODF alle features die vereist zijn om toegankelijkheid te ondersteunen. Niet alleen heeft de standaard een uitgebreide review ondergaan om te garanderen dat het bestandsformaat in al zijn vormen (tekst, spreadsheet, tekening, presentatie, enz.) toegankelijk is voor andersvaliden; ook alle bouwstenen waarop de standaard berust, zoals SMIL voor audio en SVG voor vector grafieken, hebben dergelijke tests ondergaan en zijn goedgekeurd.

We moeten echter het onderscheid maken tussen het bestandsformaat en de toepassingen die er gebruik van maken. Toegankelijkheid is een functionaliteit die aangeleverd wordt door de toepassing, niet door het bestandsformaat. Het formaat beschrijft enkel een manier om informatie op een toegankelijke wijze op te slaan. Het is echter aan de toepassing om de informatie op een leesbare manier aan te bieden. Blinden bijvoorbeeld, maken gebruik van spraaksynthese om documenten te lezen. Het documentformaat moet een manier aanreiken om alternatieve tekst voor beelden te lezen. In ODF werkt dat als volgt:

<draw:frame draw:style-name="fr1" 
 draw:name="graphics1" text:anchor-type="paragraph" 
 svg:width="8.835cm" svg:height="4.041cm">
 <draw:image 
  xlink:href="Afbeeldingen/huis.png" 
  xlink:show="embed" xlink:actuate="onLoad"/>
 <svg:desc>
  Foto van mijn huis
 <svg:desc>
<draw:frame>

Maar het is dus aan de toepassing om deze feature te ondersteunen. Het is ook aan de ontwikkelaars van spraaksyntheseprogramma's om toepassingen te ondersteunen die deze features gebruiken.

OpenOffice.org

OpenOffice.org en ook StarOffice (op OpenOffice.org gebouwd) zijn schoolvoorbeelden van toegankelijke toepassingen. We vinden hier onder meer de volgende eigenschappen terug:

 • Excellente toetsenbord navigatie: de toepassing is volledig met het toetsenbord te bedienen.

 • Excellente thema-ondersteuning dankzij de GTK+ widget set in Gnome

 • Expliciete ondersteuning van de toegankelijke architectuur via de UNO Accessibility API.

 • Export van zogenaamde Tagged PDF, waardoor PDF-bestanden ook leesbaar worden voor AT's.

 • Zeer bruikbaar met de AT's die we kennen onder UNIX en Linux.

Orca en OpenOffice.org kunnen het goed met elkaar vinden. Ook Dasher en GOK werken goed met OpenOffice.org.