Organisatie van dit boekje

Dit werk bestaat uit drie delen:

 1. Deel I: Over naar ODF

  1. Hoofdstuk 1, ODF en StandaardenODF en standaarden: wat is ODF, waarom hebben we het nodig, een woordje over vrijheid, de voor- en nadelen, de kosten.

  2. Hoofdstuk 2, BehoeftenanalyseBehoeftenanalyse: Kan ODF wel in mijn ICT omgeving, integratiesmogelijkheden opsporen en beoordelen, is het alles of niets, compatibiliteit met legacy-toepassingen.

  3. Hoofdstuk 3, ODF-toepassingen en hulpmiddelenOverzicht van de toepassingen: welke programma's ondersteunen ODF, specifieke kantoortoepassingen en plug-ins, integratie met document beheersystemen, ontwikkelingsprogramma's.

  4. Hoofdstuk 4, Migreren naar ODFMigreren: hoe pak je dat aan, omgaan met hybride omgevingen, planning, digitale archieven, gebruikers opleiden.

  5. Hoofdstuk 5, ODF en de rest van de wereldODF en de rest: samenwerken met leveranciers, opdrachtgevers en andere partners, omzetten naar andere formaten, scripting, web toepassingen, macro's en nog veel meer.

 2. Deel II: ODF en toegankelijkheid

  1. Hoofdstuk 6, ToegankelijkheidWat verstaan we onder toegankelijkheid: soorten, belang, medewerking van auteurs.

  2. Hoofdstuk 7, Toegankelijkheid en ODFODF-toepassingen op verschillende platformen: een overzicht en vergelijking van ODF-toepassingen en toegankelijkheid op MS Windows, Linux/UNIX en Mac.

  3. Hoofdstuk 8, Toegankelijkheid op UNIX/Linux in detailPleidooi voor de UNIX desktop: commandoregeltoegang, grafische desktop, Gnome accessibility framework, overzicht van beschikbare toepassingen

 3. Deel III: Richtlijnen voor toegankelijkheid in ODF

  [Opmerking]In de maak

  Het derde deel zal begin 2008 verschijnen.

  1. Hoofdstuk 9, Toegankelijkheid van ODF toepassingenToegankelijkheid van de toepassingen: toetsenbordnavigatie, thema-ondersteuning, interoperabiliteit met ondersteunende technologie, webbased toepassingen en hun specifieke behoeften, toegankelijkheid van het hulpsysteem.

  2. Hoofdstuk 10, Toegankelijkheid van inhoudToegankelijkheid van de inhoud van een document: rekening houden met structuur, alternatieve tekstversies aanbieden.

  3. Hoofdstuk 11, Omzetten van en naar ODFOmzetten van en naar ODF: alternatieve tekstinformatie bewaren, documentstructuur bewaren, toegankelijkheid van forms, associatiecaptions bewaren, MathML-toegankelijkheid verzekeren, SMIL-informatie bewaren.

  4. Hoofdstuk 12, Audio documenten en ODFAudiogebaseerde documenten: waar en hoe wordt audio gebruikt voor toegankelijkheid, hoe past ODF in dit plaatje.