Bijlage E. BIOS Instellingen

Inhoudsopgave

BIOS instellingen
In de BIOS gaan
Volgorde van de opstartmedia wijzigen
BIOS verlaten

Samenvatting

Hier behandelen we het instellen van de BIOS van je PC. Dit stukje software zorgt ervoor dat het juiste besturingssysteem van het juiste medium wordt opgestart. Soms zijn er veranderingen nodig, omdat de BIOS vast ingesteld is om bijvoorbeeld MS Windows van de harde schijf te starten. Indien dit het geval is, kan je niet zonder aanpassingen van de Live CD starten.

BIOS instellingen

In de BIOS gaan

[Opmerking]Wat is dat, een BIOS?

BIOS staat voor “Basic Input/Output System” of “Basic Integrated Operating System”. BIOS is de software code die draait wanneer je je computer aanzet. De voornaamste funktie van de BIOS is de machine voor te bereiden zodat ze andere software, zoals bijvoorbeeld de MS Windows of Linux kernel, kan laden. Zo wordt het besturingssysteem gestart, dat de controle over het systeem overneemt van de BIOS. Een BIOS vind je enkel in PC's.

Wanneer je na het herstarten van je computer toch gewoon weer in je eigen (MS Windows) systeem terechtkomt, zal je waarschijnlijk de instellingen van je BIOS moeten aanpassen. Heel vroeg in het startproces, dus wanneer je de computer pas hebt aangezet, kan je toegang krijgen tot die instellingen. Op het moment dat een boodschap gelijkaardig als onderstaande helemaal onderaan in beeld verschijnt, druk je F2.

Figuur E.1. In de BIOS instellingen gaan

Druk F2 wanneer de computer zegt dat het moment daar is.

Je komt zo in de BIOS instellingen terecht.

[Waarschuwing]Opgepast!

Hou je aandacht bij dit werkje. Als je andere instellingen verandert dan degene die we hier bespreken, riskeer je dat je computer niet meer opstart!

[Tip]F2 = Del

Op sommige computers druk je de Del-toets in plaats van F2 om in de BIOS te gaan.

Volgorde van de opstartmedia wijzigen

In het scherm dat je te zien krijgt, navigeer je met behulp van de pijltjestoetsen in het hoofdmenu naar rechts, naar het menu Boot, waar je kan bepalen van welke opslagmedia de computer zal proberen te starten en in welke volgorde. Gezien je computer niet van de CD wilde starten, zal de CD-ROM niet op de eerste plaats staan:

Figuur E.2. Volgorde van de opstartmedia

CD-ROM staat niet eerst.

Gebruik het pijltje omlaag om de CD-ROM te selecteren. Witte letters betekenen dat het medium geselecteerd is. Duw nu op de + toets tot “CD-ROM Drive” bovenaan in de lijst staat:

Figuur E.3. CD-ROM selecteren

CD-ROM staat bovenaan.

BIOS verlaten

Ga nu met behulp van de pijl naar rechts naar het menu Exit. Zorg ervoor dat “Exit Saving Changes” geselecteerd is (in het wit staat). Druk Enter. Bevestig je keuze door in het venster “Setup Confirmation” ervoor te zorgen dat de keuze “Yes” aktief is (ditmaal betekent zwart aktief). Druk nogmaals Enter.

Figuur E.4. De BIOS verlaten

Veranderingen opslaan.

Hierna zal je computer herstarten. Je hoort de CD-ROM draaien en krijgt het scherm van de paragraaf “De standaardprocedure” te zien.