Linux in de kantooromgeving

Geschiedenis

Gedurende de laatste decade werd het domein van de kantoortoepassingen voornamelijk gedomineerd door Microsoft Office. Microsoft Word, Excel en PowerPoint zijn de facto standaarden geworden in de industrie: vroeg of laat kom je ze tegen.

Deze monopoliesituatie van Microsoft vormde een groot nadeel voor beginnende Linuxgebruikers: mensen die Linux wel eens wilden proberen haakten snel af omdat ze plots hun oude vertrouwde programma's moesten opgeven, want die bestonden eenvoudigweg nog niet voor Linux. Een groep van Duitse ontwikkelaars zette daarom het StarOffice project in beweging: ze wilden hiermee een kloon maken van de MS Office suite. Via een aantal naamsveranderingen ging het project uiteindelijk OpenOffice.org heten. Deze suite draait intussen op een uitgebreid aantal platformen: behalve op Linux kan je het ook gebruiken op MS Windows, op MacOS van Apple en op Solaris.

Ongeveer gelijktijdig ging het KOffice project van start, een suite die zeer populair is bij gebruikers van SuSE Linux, maar die ook draait in andere systemen met de KDE grafische omgeving. Ook dit is een kloon van Microsoft Office.

Kleinere projecten houden zich bezig met deeltoepassingen van het Microsoft Office voorbeeld. Zo zijn er bijvoorbeeld Abiword en MS Wordview voor compatibiliteit met MS Word documenten, en Gnumeric voor het bekijken en aanmaken van rekenbladen, die je later weer kan inlezen met Excel onder MS Windows.

Suites en programma's

Vandaag de dag hoeven we niet verlegen te zitten om toepassingen op Linux. Alle distributies bevatten gewoonlijk alle gereedschappen die je nodig hebt. Bovendien zijn het grafische toepassingen met uitstekende handleidingen en registers die je kan doorzoeken, toegankelijk via het Help menu. De gehele documentatie voor OpenOffice.org is ook in het Nederlands beschikbaar. Daarom gaan we hier niet alles in detail behandelen. In Hoofdstuk 12, Netwerken bespreken we wel hoe we OpenOffice.org in het Nederlands kunnen krijgen.

Verdere documentatie, ook voor andere suites, vind je hier:

BIS stelt ook een cursus OpenOffice.org ter beschikking, zie http://www.bis.vlaanderen.be.

Opmerkingen

Over het gebruik van Office documenten

De vuistregel voor office documenten is: “beperk het gebruik tot het kantoor”.

Een voorbeeldje: de meeste Linux gebruikers gaan uit hun dak als je hen een E-mail toestuurt die een kort intro-tekstje bevat en een attachment dat een MS Word document is, waarin je dan de eigenlijke boodschap leest: “Hallo, hoe gaat het met jou, hoe is het op je nieuwe job en zullen we vanmiddag gaan lunchen?” Ten eerste is het storend dat je een andere toepassing moet openen om een E-mail te kunnen lezen, en ten tweede verbruik je zo veel meer netwerkcapaciteit. Zo'n eenvoudig bericht kan je evengoed in je mailprogramma intikken. Bovendien impliceer je door het zenden van een MS Office document dat de ontvanger ook MS Windows gebruikt, wat lang niet meer altijd het geval is.

Gelijkaardig is het gebruik van een (MS) Office attachment met daarin je handtekening om je E-mails te ondertekenen. Als je je E-mails wilt ondertekenen, gebruik je beter GPG, de GNU Privacy Guard die compatibel is met PGP programma's (Pretty Good Privacy). Of je kan SSL (Secure Socket Layer) certificaten gebruiken. Op die manier ben je ook zeker dat een mail effectief komt van de persoon die hem gezonden heeft en dat er geen vervalsingen gebeurd zijn.

Configuratiebestanden

In het volgende hoofdstuk beginnen we met de configuratie van onze grafische en tekstuele omgeving. Hiervoor moet je allerlei bestanden editeren, die bepalen hoe programma's zich gedragen. Nog eens voor de zekerheid:

[Waarschuwing]Configuratiebestanden

Bewerk configuratiebestanden nooit met een of andere Office component!

Om het bestandsformaat te specifiëren voegen die programma's meerdere lijnen code toe aan de tekst, die je niet ziet met de Office component, maar die wel zichtbaar zijn met een teksteditor. Zodoende zijn die extra codes ook zichtbaar voor het programma dat het configuratiebestand inleest. De extra informatie, die niet bedoeld is voor het programma dat het configuratiebestand inleest, wordt verkeerd geïnterpreteerd en kan fouten of crashes veroorzaken. Jamaar, zal je zeggen, ik kan toch de optie “bewaren als tekst” gebruiken? We raden die gewoonte ten stelligste af, want vroeg of laat kom je in een situatie terecht dat je toch een gewone tekst editor nodig hebt.

Maar ik wil een grafische editor!

Als je echt aandringt en je wilt niet meer dan gewoon Linux thuis of op het werk als eindgebruiker, kan je gedit gebruiken. Dit is een zeer eenvoudige tekst editor waarmee je toch over een aantal menu's beschikt om bestanden te openen en op te slaan, te knippen en te plakken en af te drukken.

Een acceptabel alternatief is gvim, de Gnome versie van vim. Je moet nog altijd vim commando's kennen, maar als je vastzit, kan je de menu's raadplegen.