Hoofdstuk 9. Geluid en beeld

Inhoudsopgave

Wat je moet weten over audio op Linux
De installatie
Stuurprogramma's en geluidsarchitectuur
Geluid afspelen
Werken met audio-CD's
Muziekbestanden afspelen
Volumeregeling
Geluid opnemen
Beelden
Stilstaande beelden
Digitale foto's
Bewegende beelden
Samenvatting

Samenvatting

Het geluidssysteem, de configuratie van de geluidskaart, toepassingen voor muziek, video, chat en telefonie: de talrijke toepassingen die met multimedia te maken hebben verdienen een eigen hoofdstuk:

  • Installatie van de geluidskaart.

  • Drivers en architektuur

  • Het geluidsvolume instellen.

  • Muziek en video afspelen en opnemen.

  • CD's kopiëren.

  • Werken met USB apparaten zoals digitale fototoestellen.

  • Bekijken van stilstaande beelden.

  • Bekijken van filmpjes.

  • Multimediapakketten installeren.

Wat je moet weten over audio op Linux

De installatie

Hoogstwaarschijnlijk is alles wat je nodig hebt om geluid af te spelen op je machine reeds aanwezig: de drivers of stuurprogramma's werden tijdens de installatie van het systeem opgeroepen, aan het systeem toegevoegd en geconfigureerd. Ook mocht je ooit je audio hardware moeten vervangen, dan zal het systeem automatisch de nieuwe geluidskaart detecteren en de juiste configuratie maken. Dit geldt voor vrijwel alle hardware die dateert uit deze eeuw. Je zal zogenaamde geluidssamples (fragmenten) te horen krijgen bij wijze van test, en als je de procedure volgt zoals het systeem voorstelt, is het een kwestie van OK klikken om alles op te zetten.

Wanneer je kaart niet automatisch herkend wordt, omdat het bijvoorbeeld oude of zeer gespecialiseerde hardware betreft, krijg je mogelijkerwijs een lijst van kaarten te zien, waaruit je kan kiezen. In dat geval zal je de juiste I/O poorten, IRQ en DMA instellingen zelf moeten opgeven. Informatie over deze instellingen vind je in de handleiding van je geluidskaart. Als je een dual-boot systeem met Windows gebruikt, kan je de instellingen ook vinden aan de hand van het Controlepaneel in MS Windows.

[Tip]Als automatische detectie niet lukt

Als je geluidskaart om een of andere reden toch niet automatisch gedetecteerd wordt, sla er dan de Linux Sound HOWTO eens op na. In deze cursus gaan we er echter vanuit dat je courante hardware gebruikt en dat automatische detectie wel lukt.

Stuurprogramma's en geluidsarchitectuur

De meeste recente distributies, en zo ook onze Ubuntu, maken gebruik van het nieuwe ALSA geluidssysteem, wat staat voor Advanced Linux Sound Architecture. ALSA biedt een platform dat ontwikkelaars toelaat snel nieuwe stuurprogramma's voor nieuwe hardware te ontwikkelen. Vandaag de dag zijn bijna alle grote merken van audio chipsets ondersteund. Enkel hier en daar vind je nog een fabrikant van professionele geluidskaarten die weigert de specificaties van zijn chipset vrij te geven, zodat het onmogelijk is om ondersteuning te krijgen in Linux. Een overzicht van alle ondersteunde kaarten vind je op de ALSA web site, http://www.alsa-project.org.

Via de grafische interface wordt het commando alsactl opgeroepen om geluidskaarten in te stellen. Dit gebeurt normaliter tijdens de installatie van je Linux systeem, volledig automatisch.