Beelden

Stilstaande beelden

Bekijken en manipularen

Om beelden van allerlei formaten te bekijken beschik je op Ubuntu standaard over drie toepassingen:

 • Eye of Gnome uit het ToepassingenGrafisch menu, of eog vanop de commandoregel: voor het bekijken van één enkel beeld of een collectie beelden en minimale manipulaties zoals spiegelen en roteren.

 • Gimp, het GNU Image Manipulation Program: hiermee kan je foto's retoucheren, beelden samenstellen, met lagen werken enzovoorts. Gimp is zo'n beetje de Open Source PhotoShop kloon. De volledige documentatie vind je op de Gimp web site.

 • gThumb, nog steeds uit het menu ToepassingenGrafisch, houdt het midden tussen de eenvoud van Eye of Gnome en de overvloed aan mogelijkheden van Gimp. gThumb wordt vaak gebruikt voor het bekijken van fotoseries als diavoorstelling. Het heeft ook een interface naar de CD brander en je kan het gebruiken om achtergronden voor je bureaublad in te stellen.

Scannen

Indien je over een scanner beschikt, dan kan je die configureren en ermee werken via de XSane toepassing uit het ToepassingenGrafisch menu.

Meer informatie over scannen en scanners vind je in de Scanner HOWTO van de Linux Documentation Project.

Digitale foto's

Het toestel aansluiten

Gewoonlijk sluit je een digitaal toestel aan met een USB kabel. Het bestandssysteem van het kaartje, dat in het toestel zit, moet ook weer aan het bestandssysteem van Linux gekoppeld worden, zodat de beeldbestanden uitgelezen kunnen worden. Om het toestel los te koppelen, volg je dezelfde regel als voor muziekbestanden: het bestandssysteem moet eerst uitgeworpen worden voor je de kabel losmaakt, zie de paragraaf “Media loskoppelen”. In het geval van een fototoestel zit er op het USB apparaat een aan/uit knop. Het toestel uitzetten is equivalent aan uitwerpen. Dus: eerst uitzetten, dan pas de kabel losmaken.

De meeste courante fototoestellen zijn ondersteund. Op het bureaublad komt een ikoon voor “Verwisselbaar Volume” en indien er foto's op de kaart staan, kan je ze zelfs onmiddellijk grafisch importeren. Tekstgewijs is het bestandssysteem van de camera toegankelijk via /media/usbdisk.

Foto's beheren

Eens het bestandssysteem van de camera aan het bestandssysteem van Linux gekoppeld is, gebruik je dezelfde methoden om de foto's te beheren, die je ook gebruikt om andere bestanden te beheren: de commando's cp, mv en rm gelden net zoals voor alle andere bestanden. Desgewenst kan je de grafische bestandsbeheerder, die automatisch gestart wordt, gebruiken.

Figuur 9.4. Foto's beheren

De grafische bestandsbeheerder op het bestandssysteem van de camera.

Bewegende beelden

Filmbestanden bekijken

QuickTime, MPEG, Avi, Mov en dergelijke kan je bekijken met de Totem Mediaspeler. Deze formaten worden doorgaans automatisch herkend in de grafische bestandsbeheerder. Door erop te dubbelklikken start de Totem Mediaspeler:

Figuur 9.5. Totem Mediaspeler

Filmpje in Totem.

In een terminal kan je totem ook starten. Bijvoorbeeld om een filmpje van CD af te spelen; het pad naar de bestanden is /media/cdrom0:

willy@ubuntu:~$ totem /media/cdrom0/filmpje.avi

Mogelijk krijg je de melding dat de juiste codec nog niet geïnstalleerd is, of dat er een plugin nodig is voor Totem. Een codec is een bibliotheek die informatie bevat over codering en decodering van data. Codecs heb je ook nodig om DVD's af te spelen. We bespreken het installeren ervan in de paragraaf “Codecs en andere multimedia software installeren”. We gaan daar ook verder in op het installeren van de plugins voor Totem.

DVD's afspelen

Totem speelt ook je DVD's. Zodra je ze insteekt, start de toepassing, op voorwaarde dat alle benodigde codecs aanwezig zijn op je systeem, zie de paragraaf “Codecs en andere multimedia software installeren”.

Codecs en andere multimedia software installeren

Bronnen voor pakketten bijwerken

Om de pakketten te installeren heb je administratieve rechten nodig. Verder moet je ook de lijst van servers, waar pakketten gevonden kunnen worden, bijwerken alvorens je de pakketten kan installeren. Ga als volgt te werk:

Handeling met de muis.

 • Voer het volgende commando uit:

  sudo vim /etc/apt/sources.list

 • Voeg deze lijnen toe aan het einde van het bestand:

  # bronnen voor het installern van codecs:
  deb http://packages.freecontrib.org/ubuntu/plf breezy free non-free
  deb http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu breezy universe
  deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu breezy multiverse
  
 • Sla de veranderingen op.

 • Voer het volgende commando uit om de pakketlijst bij te werken:

  sudo apt-get update

MP3 toegankelijk maken

Installeer het pakket gstreamer0.8-mad:

Handeling met de muis.

willy@ubuntu:~$ sudo apt-get install gstreamer0.8-mad

Antwoord met “j” op de vragen of je echt wenst te installeren en of je ook wenst te installeren indien het pakket niet geverifieerd kan worden.

AVI en geëncrypteerde DVD's toegankelijk maken

Installeer het pakket totem-xine:

Handeling met de muis.

willy@ubuntu:~$ sudo apt-get install totem-xine

Antwoord met “j” op de vragen of je echt wenst te installeren en of je ook wenst te installeren indien het pakket niet geverifieerd kan worden.

Voor het afspelen van geëncrypteerde DVD's installeer je bijkomend het pakket libdvdcss2.

Windows Codecs

Ondersteuning voor WMV, RealMedia en andere formaten zit in het pakket w32codecs. Het pakket is wegens licentierestricties niet beschikbaar via de standaard Ubuntu servers. Je kan het van een officieuze server afhalen, bijvoorbeeld via de Debian web site. Via de commandoregel kan je het als volgt installeren:

Handeling met de muis.

willy@ubuntu:~$ cd /var/tmp
willy@ubuntu:/var/tmp$ wget -c http://www.debian-multimedia.org/\
pool/main/w/w32codecs/w32codecs_20060611-0.0_i386.deb
willy@ubuntu:/var/tmp$ sudo dpkg -i w32codecs_20060611-0.0_i386.deb
Selecteren van voorheen niet geselecteerd pakket w32codecs.
(Data inlezen ... 62900 bestanden en mappen geïnstalleerd.)
Uitpakken van w32codecs (uit w32codecs_20060611-0.0_i386.deb) ...
Instellen van w32codecs (20060611-0.0) ...

Het wget commando is een eenvoudig gereedschap om bestanden van het Internet af te halen via de commandoregel. Het dpkg commando installeert het pakket.

Meer informatie vind je op de Ubuntu website. Hier legt men ook uit wat je moet doen in nieuwere versies van het besturingssysteem.

Andere formaten

De pakketten gstreamer0.8-plugins, gstreamer0.8-plugins-multiverse en gstreamer0.8-ffmpeg bieden ondersteuning voor de formaten die hierboven niet vernoemd werden. Installeer indien nodig met het commando apt-get install pakketnaam.