Printproblemen

Verkeerd bestand afgedrukt

Zolang het bestand nog niet doorgestuurd is naar de printer (controleer met lpstat), kan je het afdrukken annuleren met het cancel commando. Gebruik het printjob nummer als argument, bijvoorbeeld:

willy@ubuntu:~$ lpstat
LaserJet-1200-Postscript-(recommended)-5 willy	1024	di 22 aug 2006 
08:21:23 CEST
willy@ubuntu:~$ cancel 5
willy@ubuntu:~$ lpstat
willy@ubuntu:~$ 

Zit de aanvraag niet meer in de wachtrij en is de printer al aan het afdrukken, dan heb je pech. Eventueel kan je in dat geval naar de printer toestappen en hem uitzetten. Dit kan echter verstopping in het papiertransportmechanisme veroorzaken.

Conclusie: eerst denken, dan doen!

Onleesbare afdrukken

Afdrukken die enkel “brolkarakters” bevatten, kunnen het gevolg zijn van een aantal zaken:

  • Probleem: Je hebt tijdens het instellen van de printer niet het juiste model gekozen.

    Oplossing: Ga opnieuw na of het exacte merk en type van je printer in de lijst te vinden is. Indien je jouw printer niet in de lijsten vindt, ga dan naar de web site van de fabrikant. Misschien heeft die een aangepast stuurprogramma voor Linux, dat om redenen van licenties niet standaard in Ubuntu zit. Voor meer hulp kan je terecht op de Linux Printing web site.

  • Probleem: Je hebt geprobeerd een bestand vanop de commandoregel met lp af te drukken.

    Oplossing: Ga na met file van welk type het bestand is, open het in een toepassing die dit formaat kan interpreteren en druk het bestand af via het menu van deze toepassing.

Er komt niets uit de printer

Netwerkprinters

  • Controleer of alle kabels goed vastzitten. Indien je netwerkkabels controleert, trek ze dan uit en steek ze weer in. Je moet een klik horen, anders zit de kabel niet volledig in de connector.

  • Probeer of je vanop een andere computer wel op de printer kan afdrukken.

  • Werk je met meerdere gebruikers op dezelfde printer? Ga dan na met behulp van lpstat op welke plek jouw opdracht zit in de wachtrij. Mogelijk heeft de printer veel tijd nodig om grotere printopdrachten, die eerder dan de jouwe werden ingegeven, te verwerken.

  • Als de printer een netwerknaam en IP adres heeft, probeer of je hem met het ping commando kan bereiken.

USB printers

Controleer ook hier in eerste instantie of alle kabels wel degelijk correct verbonden zijn. Heeft de printer nog nooit gewerkt, ook niet voor het afdrukken van een testpagina, open dan het printereigenschappen venster. Probeer een testpagina af te drukken door een ander stuuprogramma uit de lijst te kiezen.

USB printers zijn vaak minder ondersteund, omdat ze nog nieuwer zijn dan netwerkprinters. Er zijn met andere woorden niet zoveel testers, en het kan dus zijn dat je een model hebt waarvoor nog geen stuurprogramma bestaat. Eventueel kan je via zoeken op het Internet een stuurprogramma van de producent afhalen en installeren. Klik daarvoor Stuurprogramma installeren het tabblad “Stuurprogramma” van het printereigenschappen venster.