Voor wie is deze cursus?

In de eerste plaats is dit materiaal bedoeld voor de nieuwe gebruikers van het Linux besturingssysteem. Het is een overzicht, een beginnersgids met vele oefeningen doorheen de gehele cursus en taken aan het eind van elk hoofdstuk. De oefeningen en taken zullen je helpen vertrouwd te geraken met het Linux besturingssysteem en je leren probleemoplossend te denken.

De cursus bevat zeer veel levensechte voorbeelden, afgeleid van de ervaring van de auteur als Linux gebruiker, systeem- en netwerkbeheerder, trainer en consultant. Deze voorbeelden zullen je helpen om een beter zicht te krijgen op de samenhang tussen de verschillende onderdelen van het systeem en zijn bedoeld om je aan te moedigen om zelf te gaan experimenteren.

Je zal ook snel merken dat we, telkens we een bepaalde taak bespreken die je met je systeem kan uitvoeren, we naast de grafische interface, die vooral met de muis bestuurd wordt, ook vrij vaak zullen ingaan op de onderliggende technologie. Waarom doen we dat? Heb je daar wel iets aan? Het antwoord op deze vraag is tweeledig: