Wat heb je nodig?

Eerst en vooral een computer, natuurlijk. Veel speciaals op het gebied van hardware heb je niet nodig: eender welke PC waarop je MS Windows kan draaien, doet het even goed met Linux. Als je toch iet of wat comfort wilt op het gebied van reactietijd, laat ons dan stellen dat je wel goed zit met een computer die in deze eeuw gemaakt werd.

De computer moet beschikken over een CD-ROM speler, zodat je de software die meegeleverd wordt met deze cursus kan uitproberen. Die bestaat uit een Ubuntu Live CD en een Ubuntu installatie-CD. Nieuwere versies van Ubuntu kan je ook installeren vanaf de Live CD.

In het tweede deel van de cursus gaan we in op de installatie van een Linux systeem. Wil je je daaraan wagen, dan dien je eerst en vooral je bestaande data te kopiëren naar een veilige lokatie, zoals een backup-CD, DVD, ZIP drive of ander medium. Voor de installatie moet je ook van de CD-ROM speler kunnen starten. Dit kan een aanpassing van de instellingen van de BIOS van je PC vereisen. Hoe dat in zijn werk gaat, behandelen we in Hoofdstuk 4, Ubuntu Installatie.

Bij voorkeur heb je ook toegang tot het Internet. Voor de cursus zelf is dit pas in het laatste deel nodig, maar er wordt veel verwezen naar documenten die je via het Internet kan raadplegen.